Geschiedenis van De Wiek en haar bewoners

undefined

Zwiepstaart +

Zwiepstaart “THE BOSS” regeert, ondanks haar 20+ leeftijd, met ijzeren klauw en luide stem. Vanwege de regelmatige onvrede wegens een tekort aan melk en biefstuk loopt ze luid miauwend en met zwiepende staart door haar vertrekken. Bezoekers worden echter warm ontvangen, want je weet maar nooit of ze wat lekkers bij zich hebben.

+ Helaas moesten we in 2015 afscheid nemen van "Zwieps" (21), maar we vinden dat ze toch een plaats verdient op dit plekje. Uiteindelijk heeft ze veel met ons meegemaakt.

Piauw

undefinedPiauw  “de flierefluiter” en jongste medewerker, hoewel inmiddels ook al een jong bejaarde.  Ze dankt haar naam aan het feit dat ze op school al niet wilde deugen en nooit geleerd heeft de letter “M” uit te spreken, maar in plaats daarvan de “P” gebruikt. Bij voorkeur ligt ze te maffen. Als er een muisje langs trippelt komen alleen haar ogen in beweging. Bezoek wordt gemeden, want je weet maar nooit of er wat van je wordt verwacht.

Frauke

Frauke, “kokkie” voor Piauw, studeerde economie in Kiel   (Duitsland). Kwam via Parijs in 1979 naar Nederland en is nooit meer weggegaan. Hobby’s o.a. fotografie en ijs-eten. Vooral na het beklimmen van een toren. Ook ’s-winters. Verzorgt de paperassen-rompslomp, onze bezoekers en alle medewerkers. Tevens inkoop, verkoop en voorheen restauratie medewerker.

Eric 

Eric, voormalig “boss”, nu manusje van alles. Runde van 1968-1971 een reclame fotostudio in hartje Amsterdam. Daarna 20 jaar public relations en verkoop in het watersportbedrijf van zijn broer. Vanaf 1990 samen met Frauke eigenaar van Schilderijen Boerderij de Wiek. Grote belangstelling voor restauratie. Restaureerde vanaf 1995 de collecties van diverse gemeentes en overheidsinstellingen in de noordelijke provincies en werkte voor verschillende musea. Vanaf januari 2014 gepensioneerd als restaurator. Grootste hobby is fotograferen in steden en samen met Frauke torens beklimmen en daarna een ijsje eten. Niet ’s-winters.

Oprichting

VOF Schilderijen Boerderij De Wiek is opgericht op 1 januari 1991. In dat jaar is Eric Veth lid geworden van VeRes (Vereniging Restauratoren Nederland), de voorloper van RN (Restauratoren Nederland). Vanaf 1997 tot juli 2017 was hij ook aangesloten bij “Restauratoren Vereniging Noord”, waar hij vanaf 2014 adviserend lid was en een bestuursfunctie bekleedde.

Werkzaamheden

Aanvankelijk werden wekelijks evenveel uren besteed aan de galerie als aan het restauratie gebeuren. Jaar in jaar uit was de galerie iedere vrijdag en zaterdag geopend.  Vanaf ca. 2001 kregen de restauratiewerkzaamheden de overhand en begon de verkoop steeds meer op de achtergrond te raken. Vanaf 2005 werd besloten voor wat betreft de openingstijden een zomerstop in te lassen, vooral om meer tijd te hebben voor het  restauratiewerk. Er kwam meer werk binnen dan kon worden verwerkt. Vanaf 2009 is De Wiek uitsluitend op afspraak geopend, wat ons meer vrijheid heeft gegeven.

Technische beoordeling van schilderijen

In de loop der jaren is naast de al aanwezige kennis veel ervaring opgedaan voor wat betreft de technische beoordeling van schilderijen. Ook hebben we goede contacten met verschillende musea en regelmatig worden werken uitgeleend voor speciale exposities. O.a. Haags Gemeentemuseum, Kunsthal Rotterdam, Drents Museum, Voerman Museum Hattem, Museum Drachten, Museum RijswijkMuseum De Fundatie in Zwolle voor de expositie “Van Gogh tot Cremer”, het Joods Historisch Museum te Amsterdam voor de expositie over de gebr. Verveer en meer recentelijk een werk van G.H.Streurman voor de expo. in het Veenkoloniaal Museum te Veendam over 100 jaar Ploeg en een werk van Frans van der Veen in het Meppeler Expositie Centrum voor een overzichtstentoonstelling van zijn werk. Ook zijn door diverse musea werken uit onze collectie aangekocht.